Makat çatlağı (anal fissür) en önemli belirtileri makatta ağrı, makatta kanama ve makatta kaşıntı olan anüsteki yırtıktır. Çoğunlukla bu yırtık yüzeysel başlar ve hızla iyileşir. Bazı durumlarda bu iyileşme süresi uzar ve 6 haftayı geçerse kronik anal fissür olarak adlandırılır. Bu kronik aşamada hastaların eline gelen meme görülebilir. Bu memenin varlığı hemoroid (basur) ile karıştırılmamalıdır.
Başlıklar
Makat çatlağının en sık sebebi devamlı kabızlık halidir. Sert ve kuru bir dışkı anüsten geçerken o bölgeyi zorlar ve sonuç olarak o bölgeyi yırtar.
En sık karşılaşılan belirti dışkılama sırasında makatta ağrı, yanma hissi, yırtılma hissi olarak tariflenir. Hatta ağrı dışkılamadan sonra da devam edebilir. Hastalar ilerleyen dönemlerde makatta ele gelen şişlik ile doktora başvurabilirler. Bu durum sıklıkla hemoroid (basur) ile karıştırılır.
Makatta kanama bir diğer makatta çatlak belirtisidir. Az miktarda parlak ve kırmızı kanamadır. Genellikle tuvalet kağıdında incecik ve dışkı üzerinde kan görülür. Makatta kanama çok daha geniş bir konudur ve araştırılması gerekir. Burayı tıklayarak makatta kanama yazılarımıza ulaşabilirsiniz.
Makatta kaşıntıya sıklıkla parazitler sebep olurken, makat çatlağınında kaşıntı yapabileceği akılda tutulmalıdır.
Tedavide ilaçlar ve ameliyat yöntemleri kullanılır. Ancak ilk uygulanacak yöntem yaşam tarzı değişiklikleridir.
Peki nedir bu yaşam tarzı değişiklikleri?
Kendinizde makat çatlağı olduğunu düşünüyorsanız, yukarıda anlattığımız belirtiler destekliyorsa Genel Cerrahi Uzman‘ından randevu almanızı öneriyoruz.
Yukarıda yaşam tarzı değişikliklerini sıraladık, bu tedaviler basit diye nitelendirebileceğimiz herkesin uyum sağlayabileceği tedavilerdir. Aynı zamanda tedavide kullanılan bir takım kremler mevcuttur. Anrecta, Locafen, Rectoderm bu kremlerim en sık kullanılanlarıdır. Lütfen hekiminize başvurmadan bu kremleri kullanmayınız.
İlk olarak 1994 yılında kullanılan bu yöntemin çatlak tedavisinde başarısı yüksektir. Ameliyat gerektirmemesi poliklinik şartlarında uygulanabilmesi bu yöntemi tercih edilir hale getirmiştir. İşlemde prensip olarak makat bölgesine botoks enjeksiyonu yapılır. Hastaların botoks tedavisinden %80e ulaşan memnuniyet oranları mevcuttur. Botoks tedavisi 18 yaş altı,70 yaş üstüne ve gebelerle lohusalara uygulanmaz.
Makatta çatlak için botoks tedavisi günümüz koşullarında uygulanması en basit, hastaneye yatış gerektirmeyen, aynı gün hastaların normal hayatına dönebildiği tedavi olarak uygulanmaktadır.Ayrıca diğer çatlak tedavilerinde dışkı kaçırma sorunu görülebilirken botoks tedavisinde böyle bir ihtimal yoktur.
Ameliyat çoğunlukla belden aşağısı uyuşturularak yani spinal anestezi ile yapılır. Amaç bölgenin kaslarını gevşeterk darlığı engellemek ve bölgeyi rahatlatmaktır. Ameliyat süresi ortalama 5-10dakika olup başara oranı 100de 90lar seviyesindedir. Aşağıdaki videoda ameliyatı izleyebilirsiniz.
Makat çatlağı ameliyatı sonrası hastalar en çok ağrıdan şikayet ederler. 48-72 saat içinde ağrı geriler, hastalar 3-6 gün içinde günlük yaşantısına dönebilir. Tam iyileşme ise 3-6 hafta arası olmaktadır.
Sonuç olarak makat çatlağı (anal fissür) hastaların yaşam kalitesini oldukça düşüren.Hastada sürekli ağrıya ve buna bağlı tuvalet alışkanlıklarının değişmesiyle neticelenen bir durumdur. Tedavisi kolay ancak tedavi kararı alması zor bir hastalıktır. Günümüzde insanların çoğu makat hastalıklarından müzdarip olsalarda hekime başvurmaktan çekinmektedirler. Hekime yapılan geç başvuru hastalığın ilerlemesini ve tedavinin zorlaşmasına sebep olur.
Yazımızdaki bütün bilgiler en güncel bilimsel kaynaklardan derlenmiş olup hastalığınızı tanımanız adına yazılmıştır. Her hangi bir özel sağlık kuruluşu veya hekim ile bağı bulunmamakta, taraf veya yönlendirme amacı gütmemektedir.
Arama sorguları: makat çatlağı botoks, anal fissür, makat çatlağı tedavisi, makatta kaşıntı, makat ağrısı, makatta kanama sebepleri
Makat apsesi kişilerin sıklıkla karşılaştığı ancak yine diğer makat hastalıkları gibi hekime müracaat konusunda zorlandığı,…
Makat şişliği, makatta şişlik birçok hastalıkta görülebilen ve hastaların yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen bir…
Makatta kanama diğer bir deyişle dışkıda kan varlığı hemen hemen her yaş grubundan hastaların karşılaşabileceği…